Verloop

Psychotherapie & Psychoanalyse Antwerpen I Wilrijk


Bij welke problemen kan psychotherapie helpen?

Elk levensverhaal, elke vraag, probleem of lijden kan een aanleiding zijn om te komen spreken. Vaak leert men gedurende lange tijd leven met psychisch of fysisch onbehagen en de symptomen die ermee gepaard gaan. Maar soms is het plots teveel: de klachten en de pijn worden te zwaar om te dragen, en u geraakt er niet langer alleen of met hulp uit de omgeving uit. Dan kan u baat hebben bij een psychotherapie.


Alles is bespreekbaar, niets is ongepast of vreemd. Iedereen reageert namelijk anders op moeilijke situaties in het leven. Daarom heeft ook elk symptoom iets heel singuliers.


Hoe verloopt een psychotherapie?

Door te spreken met een vertrouwenspersoon die neutraal en zonder vooroordelen luistert en begeleidt, kan u greep krijgen op wat er moeilijk loopt.


Elke therapie begint met een kennismakingsgesprek: u wordt uitgenodigd om te spreken over wat u naar de therapie brengt en we gaan dieper in op uw vragen en verwachtingen. Daarna bepalen we samen het verdere verloop van de psychotherapie en de frequentie van de sessies.


Samen construeren we een werkwijze die voor u past en die gebaseerd is op uw tempo en uw stijl. Er is geen standaardbehandeling die voor iedereen geldt. Evenmin bestaan er kant en klare oplossingen voor datgene waarop u botst. Daarom nemen we samen de tijd die nodig is om te spreken over uw persoonlijk verhaal, om te zoeken naar wat de oorzaak van uw lijden is en vorm te geven aan een voor u geschikte manier van omgaan met wat u overkomt. Waarna u weer verder kan.


Psychoanalyse

Psychoanalyse is een intensieve vorm van psychotherapie waarbij men zijn onbewuste verkent en de oorzaak van symptomen bevraagt. Eventueel kan u na verloop van tijd plaatsnemen op de divan, maar dat is zeker geen must. De setting van de divan is erop gericht de vrije associatie te bevorderen en gemakkelijker vrij te kunnen spreken.


De psychoanalyse gaat ervan uit dat men zich niet helemaal bewust is van de drijfveren achter bijvoorbeeld gedrag en gevoelens.  Iets herhaalt zich en u lijkt niet in staat het te veranderen of te doen stoppen.  Symptomen zorgen voor problemen en ongemak, maar toch lijkt het moeilijk om ze los te laten.


In de vrije associatie – ongedwongen spreken, in vertrouwen en zonder oordeel – kan u zichzelf ontdekken en zicht krijgen op bewuste en onbewuste oorzaken en verlangens. Deze exploratie maakt het mogelijk patronen te herkennen en te doorbreken, en biedt u de kans om weer greep te krijgen op het leven en keuzes te maken die beter bij u passen.